Експрес-аналіз фінансово-майнового стану підприємства
7

Протягом 2006 року спостерігається значне зменшення власного капіталу. Головна причина низького розміру власного капіталу за аналізований період є наявність непокритих збитків, що призвело до порушення основних принципів господарювання, в результаті чого підприємство не лише втратило можливість здійснювати самофінансування, але й виконувати умови самоокупності виробництва. Слід відмітити збільшення довгострокових зобов’язань на кінець 2006 року на 410,0 тис. грн. та зменшення поточних зобов’язань на 119,7 тис. грн.

Данні таблиці 2.3. свідчать  про зниження коефіцієнту придатності, що є прямим наслідком зношеності основних засобів. Коефіцієнт зносу показує, що знос основних засобів по підприємству становив 60% - 70% від їх первісної вартості. Ця обставина свідчить про реальну загрозу скорочення виробничих потужностей підприємства, якщо не буде своєчасно проведене оновлення його основних засобів.

Таким чином, за період 2006 року відмічаємо наступні зміни у структурі активів та пасивів:

1.Частка оборотних активів від валюти балансу на кінець періоду складає 86,2%;

          2. Збільшення вартості майна підприємства протягом 2006 року зумовлено збільшенням вартості оборотних активів, а саме коштів в розрахунках;

          3.Зростає частка залучених коштів для фінансування поточної діяльності підприємства;

          4.Станом на кінець 2006 року співвідношення між власним та позиковим капіталом становить -117,5% до 217,6%. Оптимальним вважають співвідношення 50% до 50%.