Політика обов’язкових резервних вимог. Інструменти валютного регулювання. Сутність, призначення та порядок розрахунків економічних нормативів, що регламентують ліквідність банків
19

тив рораховується за формулою:

Н5= Апот  * 100%

        Зпот

де, Апот - поточні активи-всі активів первинної та вторинної ліквідності із кінцевим строком повернення до 30 днів.

Зпот - поточні зобов’язання банку з кінцевим строком повернення до 30 днів.

Вимои НБУ щодо граничного значення Н5 протягом останніх двох років змінювалися.До 1 липня 2002 року допускалось його значення не менше 30%,протягом другого півріччя 2002року-не менше 35%,а з 1 січня 2003 року-не менше 40%.Отже, на сходні поточні зобов’язання банку можуть не більше ніж у 2,5 раза перевищувати його поточні активи.

Норматив короткострокової ліквідності (Н6) характеризує спроможність банку погашати свої короткострокові зобов’язання за рахунок короткострокових активів.Короткостроковими вважаються активи та зобов’язання банку з кінцевим строком повернення до одного року.Розраховується норматив короткострокової ліквідності за формулою:

Н6= Акс  *100%

        Зкс

де Акс - короткострокові активви банку;

Зкс - короткострокові зобов’язання бану.

Нормативне значення короткострокової ліквідності банку встановлено на рівні не менше 20%,тобто короткострокові зобов’язання можуть не більше ніж у 5 разів перевищувати короткострокові активи.