Теорія руху капіталу
5

Передумови,  що  обумовлюють  міжнародний  рух  капіталу:

- інтернаціоналізація  господарського  життя.

- поява можливості більш вигідного оподаткування капіталу за кордоном.

- відносний надлишок капіталу на внутрішньому ринку і відсутність умов  його  ефективного  використання.

- прагнення власників капіталу застосувати його там, де існують низькі ціни на сировину; на матеріали; на енергію; на транспорт; на напівфабрикати  і т.д.

- економія фінансових ресурсів від застосування більш низьких митних тарифів і пільгових тарифних мір у країнах, куди переміщається капітал.

- можливість стабільного постачання національних підприємств імпортною  сировиною.

- прагнення забезпечити схоронність і чистоту навколишнього середовища  в  країнах-експортерах  капіталу.

- існування різних шляхів і форм міжнародного руху капіталу  і його більш  ефективного  застосування  за  кордоном.

Основною причиною експорту (вивозу) капіталу за кордон є його відносний надлишок. Це знаходить прояв в насиченні внутрішнього ринку такою кількістю капіталу, коли його застосування на національному поприщі не приносить прибутку, або веде до його зменшення.

Пошук сфер прибуткового вкладення капіталу штовхає за межі національної економіки. В основі міжнародного руху капіталу лежать також процеси інтернаціоналізації виробництва, розвиток і поглиблення міжнародних економічних, політичних, культурних та інших відносин між країнами.

Серед інших причин вивезення капіталу: відмінності у витратах виробництва, бажання обійти тарифні і нетарифні обмеження, захистити свій капітал від інфляції, непередбачуваності економічної і політичної ситуації в країні, прагнення на довгий період забезпечити задоволення своїх економічних, політичних та інших інтересів на території тієї чи іншої країни тощо. 

З іншого боку, завжди є країни, в яких відчувається дефіцит інвестиційних ресурсів, капіталу в грошовій формі. Також країни можуть прагнути залучити іноземні технології в національне виробництво, підвищити його науково-технічний і технологічний рівень, здійснити структурну перебудову в напрямі експортоорієнтованих та високотехнологічних галузей.