Мікроекономічне оточення маркетинга
11

Цілком зрозуміло, що для свого існування організація має відповідати принаймні трьом кри­теріям:

• готовності двох чи більше людей спільно пра­цювати;

• існуванню однієї або декількох спільних цілей (бажаний результат, кінцевий стан);

• обмін інформацією.

Здається, в цих критеріях немає нічого склад­ного, але про них нерідко забувають. Особливо по­рушується такий критерій, як обмін інформацією. Часто буває така ситуація, коли підрозділ чи навіть окремий працівник вважає інформацію своєю власністю і не усвідомлює, що така позиція руй­нує організацію [8,c.113].

Варто звернути увагу на два типи організацій мікроекономічного оточення маркетингу: формальні та неформальні.

Формальні організації - офіційно зареєстро­вані підприємства, інституції, фірми, що мають документально зафіксовані назву, адресу, розра­хункові рахунки у банку, склад персоналу і здійс­нюють свою діяльність відповідно до засновниць­ких документів.

Неформальні організації - групи людей, між якими відносини встановлюються спонтанно, без намірів досягти певних цілей, але люди в них всту­пають у взаємодію один з одним регулярно. Нефор­мальні організації виникають переважно в рамках формальних організацій, а також за їх межами.

Складні організації - організації, що мають набір взаємозалежних цілей.

У свою чергу, кожен з типів організацій має свою внутрішню класифікацію, яка виходить за межі предмета даної книги. Тому менеджерам завжди треба зважати на те, в якому типі організації вони працюють. Але незалежно від типів існують за­гальні характеристики організацій:

1) ресурси, (люди, капітал, матеріали, сировина, енергія, інформація);

2) залежність від навколишнього середовища (споживачі, постачальники, уряди, профспілки, акціонери, законодавчі акти та ін.);

3) горизонтальний поділ праці - розподіл великого обсягу роботи на численні невеликі спе­ціалізовані завдання, що дає змогу організації ви­готовляти продукції значно більше й продуктив­ніше, ніж коли б така сама кількість людей працю­вала самостійно;