Мікроекономічне оточення маркетинга
9

Мікроекономічне оточення маркетингу являє собою об'єктивні обставини, фактори, що оточують організацію в суспільстві (державі, світі), до яких вона му­сить пристосовуватися. Значення мікроекономічного оточення маркетингу було усвідомлене наприкінці 50-х років нинішнього століття. Це стало одним з найваж­ливіших внесків системного підходу до науки ме­неджменту. Мікроекономічне оточення маркетингу дедалі більше стає джерелом проблем для сучаснихмаркетилогів. Власне, керівники вищих і певною мірою середніх рівнів найважливіших для суспільства організацій (ділових, освітніх, державних) під впли­вом різноманітних подій у світі і державі змушені зосереджувати свою увагу на середовищі, що швид­ко змінюється, враховувати його вплив на внутріш­ню будову і розвиток організації [6,c.106].

Що стосується мікроекономічного оточення маркетингу в Укра­їні, то воно є складним і нестабільним. Зубожіння більшості населення, протистояння законодавчої і виконавчої влади, часті зміни уряду, велика кількість і слабкість політичних партій, незавер­шена суперечлива приватизація, залежність від інших країн в енергоносіях, поглиблення економіч­ної кризи, вкрай несприятлива екологія, великий рівень безробіття, значна "тіньова" економіка, знеці­нення моральних якостей - все це надзвичайно ускладнює політичний та бізнесовий менеджмент.

Мікроекономічне середовище маркетингу - надзвичайно складний об'єкт, про який вже написано і ще буде написано багато книг. З позицій предмета даної книги сере­довище є не тільки джерелом створення політич­них і бізнесових організацій, а й вирішальним фактором подальшого розвитку цих інституцій. Зміни, що постійно відбуваються у зовнішньому середовищі, змушують змінюватись і організації. Політичні партії, зокрема, змінюють свої політичні лозунги, своїх лідерів, уточнюють свої програми, вишукують нові форми роботи в масах, утворюють політичні блоки, коаліції, модернізують організа­ційну структуру тощо. Бізнесові організації при­пиняють випуск старої продукції і освоюють ви­готовлення нової, шукають нових споживачів на ринку, використовують нові технологічні процеси, розділяються на дрібніші організації, або ж, навпа­ки, зливаються з іншими, виходять на ринки інших країн чи припиняють діяльність на них тощо.