Україна на світовому ринку продовольства: стан та перспективи
15

За прогнозами фахівців, у найближчі роки населення землі складатиме більше 9 млрд., тому потреба у продовольстві зростатиме у геометричній прогресії. Це говорить про те, що зерновий бізнес на найближчі 10 років надзвичайно вигідна справа.

Для завоювання передових позицій на світовому ринку, на думку пана Климента, необхідно по-перше, раціонально використовувати експортну інфраструктуру України, а це 24 порти, які щорічно здатні пропускати через свої потужності близько 25 млн. тонн зерна. По-друге, припинити мораторій на продаж земель с/г призначення одночасно із залученням світового досвіду для організації ринку цих земель, а також скасувати повернення ПДВ для аграріїв.

Але якісна відмінність, порівняно із попередніми програмами, існує. Насамперед у тому, що ситуація на світовому та внутрішньому ринку зерна для досягнення поставлених в програмі цілей, найсприятливіша. Проте є у ній і «білі плями». Наприклад, питання кваліфікованих кадрів на селі залишилося, поза увагою. А ринок робочої сили в Україні відчуває дефіцит працівників, які б уміло працювали на сучасній техніці і дотримувалися передових технологій.

В умовах входження до Світової організації торгівлі, особисті селянські господарства залишаються поки що поза увагою держави. Хоча саме вони найменше підготовлені до жорсткого конкурентного середовища. Виходячи із цього, є необхідність забезпечити таких товаровиробників передовими технологіями з боку Міністерства АП.Потрібно забезпечити прозорі механізми підтримки сільгосптоваровиробників аби вони могли вирощувати гарні врожаї зернових.