Облік розрахунків з іноземними покупцями і замовниками
43

У разі доставки продукції іноземному покупцеві автотранспортом підприємства важливе значення має товарно-транспортна накладна, в якій повинні бути наявні записи з підписами і відбитком печатки одержувача, які засвідчують доставку продукції.

Товарно-транспортна накладна (ТТН) є документом на вантаж та первинним документом обов’язковим для застосування, що повинен оформлюватися при перевезенні вантажів автомобільним транспортом.

ТТН та дорожні листи є основними документами на перевезення лісо продукції. ТТН – це єдиний юридичний документ, що призначений для списання товарно-матеріальних цінностей, обліку на шляху їх переміщення, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, а також для розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи.

Тому при вивезенні продукції з лісництв підприємство застосовує її повсякденно.

Вона оформляється навіть при перевезенні лісо продукції з лісу на склад своїм транспортом, а не за договором з транспортною організацією.

Товарно-транспортну накладну виписує замовник (вантажовідправник) в кількості не менше чотирьох екземплярів, і кожен з цих екземплярів засвідчується підписом і при необхідності печаткою (штампом) вантажовідправника. Після прийняття вантажу всі екземпляри ТТН підписує водій. Перший екземпляр ТТН з підписом водія залишається у вантажовідправника, другий передається водієм вантажоодержувачу, а третій і четвертий, засвідчені підписом, а в разі потреби також печаткою або штампом, вантажоодержувача, передаються перевізнику.

Працівники відділу збуту слідкують за тим щоб вона була оформлена вірно, інакше не можна вважатися її належним первинним документом бухгалтерського обліку. Неправильно, невірно оформлена ТТН не може бути належною документальною основою і податкового обліку.

Отже, товарно-транспортна накладна, як і раніше, є основним документом на лісопродукцію, що оформляється при здійсненні вантажних автоперевезень на експорт та одночасно з цим вона виступає первинним документом бухгалтерського обліку.