Облік розрахунків з іноземними покупцями і замовниками
47

Для аналітичного обліку розрахунків з іноземними покупцями та замовниками за відвантажену лісопродукцію, крім заборгованості, яка забезпечена векселями, на ДП «Поліський спец лісгосп» призначено Відомість про відгрузку (відпуск) і оплату продукції.

Аналітичний облік розрахунків з іноземними покупцями та замовниками у спец лісгоспі забезпечує отримання даних про заборгованість, строк сплати за якою ще не настав, а також заборгованість, несплачену в строк. Аналітичний облік розрахунків з іноземними покупцями та замовниками ведеться за кожним покупцем і замовником, а також пред'явленим до сплати рахунком, за кожною операцією. Цей облік організований таким чином, щоб своєчасно надавати керівництву спецлісгоспу необхідну повну інформацію про стан розрахунків з дебіторами з метою оптимізації її обсягу та забезпечення своєчасного погашення.

При здійсненні експортних операцій спец лісгосп завжди враховує норми П(С) БО 21 «Вплив змін валютних курсів» [41,c.5] Дебетове сальдо рахунку 362 «Розрахунки з іноземними покупцями» у випадку продажу за гроші при відображенні в балансі є монетарною статтею. В бухгалтерському обліку монетарна стаття - це заборгованість по відвантажених або одержаним товарам, погашення якої очікується грошовими коштами. У цьому випадку сальдо перераховується за діючим курсом НБУ на кожну дату балансу та дату здійснення операції (отримання грошових коштів від нерезидента). При цьому утворюються курсові різниці, які включаються до складу доходів або витрат звітного періоду.

На ДП «Поліський спецлісгосп» операції в іноземній валюті під час первісного визнання відображаються у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на дату здійснення операції.