Облік розрахунків з іноземними покупцями і замовниками
51

За наявності розходжень контролер перевіряє реальність і документальну обґрунтованість заборгованості за кожним іноземним покупцем чи замовником. Такі розходження можуть бути наслідком занедбаності обліку розрахункових операцій або результатом зловживань працівників. Кожна сума заборгованості на рахунку 362 «Розрахунки з іноземними покупцями» розглядається з погляду виникнення боргу, причини і давності її створення, реальності одержання. Під час контролю дебіторської заборгованості контролер з'ясовує її категорію.

Проводячи перевірку контролер перевіряє розрахунки з іноземними покупцями на предмет встановлення:

- чи укладались контракти з іноземними покупцями на поставку лісопродукції;

- чи правильно вираховувались суми, належні підприємству за прийняту лісопродукцію;

- чи складались акти взаємозвірки та відображались результати звірки в обліку;

- чи надавались знижки з ціни іноземним покупцям, а також було повернення назад лісопродукції;

- чи створювався на підприємстві резерв сумнівних боргів і який відсоток безнадійної дебіторської заборгованості.

Для встановлення реальної заборгованості контролер може надіслати листи-запити підприємствам-боржникам про звірку даних та самостійно провести зустрічні перевірки. Особливу увагу перевіряючий має зосередити на контролі позовної давності заборгованості, що значиться на балансі як реальна, а насправді строки її стягнення через арбітраж чи суд адміністрацією підприємства пропущені, тому вона підлягає списанню на збитки. Тобто перевіряючий мусить виявити причини безгосподарності, місце утворення збитків та винних за них осіб.

Контролер з'ясовує на підприємстві чи немає випадків приховування дебіторської заборгованості відбиттям в балансі згорнутого сальдо замість розгорнутого. Зменшення дебіторської заборгованості не порушує рівності активу й пасиву балансу. У зв'язку з цим необхідно перевіряти первинні документи.