Облік розрахунків з іноземними покупцями і замовниками
53

Графік документообігу оформлений у спец лісгоспі у вигляді схеми з переліком робіт зі створення, перевірки та обробки документів, які виконуються кожним підрозділом лісгоспу, а також усіма виконавцями із зазначенням їх взаємозв’язку та строків виконання робіт.

Зведений облік розрахунків з іноземними покупцями і замовниками ведеться у Журналі-ордері №9. У ньому відображають підсумки за місяць обороти з кредиту рахунків 362, 701, 79 у кореспонденції з дебетом відповідних рахунків.

У журналі-ордері наводиться перелік усіх іноземних покупців і замовників, які мали стосунки за звітний період або заборгованість за попередній періоди. За кожним з них показується залишок на початок і кінець місяця та обороти за дебетом і кредитом за звітний місяць у валюті та гривнях. Заповнюються відомість про відгрузку (відпуск) і оплату лісопродукції на підставі первинних документів та аркушів-розшифровок. Дебетовий оборот за рахунком 362 переносять в кредит рахунків 70, 71 та ін. на підставі відомостей аналітичного обліку реалізації лісопродукції.

Отже, дебіторська заборгованість відображається в усіх формах звітності.

Чиста реалізаційна вартість (рядок 160 активу балансу) – сума поточної дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги за вирахуванням резерву сумнівних боргів. Згідно з П(С)БО 2 “Баланс”, ця сума на балансі підприємства визначається шляхом віднімання від загальної суми дебіторської заборгованості за лісопродукцію (рядок 161 активу балансу) резерву сумнівних боргів (рядок 162 активу балансу), тобто тієї суми заборгованості, за якою існує невпевненість у погашенні її боржником [40,c.5].

Дебіторська заборгованість по нетоварних операціях відображається в рядках 180-210 ΙΙ розділу активу балансу. При складанні звітності підприємство аналізує стан дебіторської заборгованості з метою поділу її на поточну і довгострокову.

Оскільки активи повинні відображатись за вартістю, що реально може бути отримана від їх використання, продажу або зазначенням резерву сумнівних боргів. Заборгованість, зменшена на величину резерву, відображає кількість грошей, що дійсно можуть надійти на підприємство. При цьому необхідно правильно розрахувати резерв сумнівних боргів.