Облік розрахунків з іноземними покупцями і замовниками
55

Наказ про облікову політику підприємства має ряд недоліків, головним з яких є відсутність важливих елементів за об'єктами обліку в цілому. Це свідчить про неповноту відображення основних моментів господарської діяльності ДП «Поліський спецлісгосп». Тому було б доречно Наказ про облікову політику доповнити необхідними елементами обліку, зокрема в частині обліку дебіторської заборгованості, що дасть змогу найбільш повно висвітлити питання організації бухгалтерського обліку та підвищити контроль за розрахунками з покупцями та замовниками.

Наведемо основні елементи стосовно організації обліку розрахунків з дебіторами, що мають бути висвітлені в наказі про облікову політику ДП «Поліський спецлісгосп»:

- класифікація дебіторської заборгованості шляхом групування за термінами її погашення;

- порядок визначення коефіцієнта сумнівності та резерву сумнівних боргів;

- строки проведення інвентаризації дебіторської заборгованості для створення резерву по сумнівних боргах;

- порядок визнання поточної дебіторської заборгованості безнадійною;

- порядок обліку та списання безнадійної дебіторської заборгованості.

Таким чином, наявність цих елементів підвищить рівень інформованості користувачів у частині організації бухгалтерського обліку та контроль за дебіторською заборгованістю для ефективності діяльності підприємства.

Пропонуємо вдосконалити Відомість про відгрузку (відпуск) і оплату продукції аналітичного обліку розрахунків з іноземними покупцями та замовниками, з метою підвищення контролю за розрахунками з іноземними покупцями та замовниками на ДП «Поліський спецлісгосп».

У даній відомості відображається заборгованість за відвантажену та неоплачену лісопродукцію, крім заборгованості, яка забезпечена векселями, за кожним договором та рахунком. У кінці кожного місяця виводиться сума заборгованості за неоплаченими рахунками.