Облік розрахунків з іноземними покупцями і замовниками
61

Вивчення первісної оцінки розрахунків з покупцями та замовниками для цілей обліку дало змогу зробити висновок, що заборгованість іноземних покупців та замовників у момент визнання оцінюється за первісною вартістю, а на дату складання балансу - за чистою реалізаційною вартістю.

Об'єктом дослідження виступає облік розрахунків з іноземними покупцями та замовниками на ДП «Поліський спецлісгосп». Підприємство створене з метою одержання прибутку від здійснення виробничої та комерційної діяльності. Основним напрямком роботи підприємства є освоєння зовнішнього ринку, забезпечення зростання попиту вітчизняних споживачів конкурентоздатною продукцією високого рівня якості.

При дослідженні первинного обліку було виявлено деякі недоліки, проте в цілому він на підприємстві організований належним чином, що говорить про дотримання відповідних правил і процедур ведення первинної документації.

Дослідження синтетичного та аналітичного обліку розрахунків з іноземними покупцями та замовниками дало можливість сказати, що він потребує вдосконалення для підвищення оперативності та контролю за заборгованістю.

На даному підприємстві для позбавлення недоліків в організації бухгалтерського обліку запропоновано впровадити деякі удосконалення щодо ведення розрахунків:

- у результаті дослідження облікової політики виявили, що в наказі не висвітлені всі важливі елементи щодо дебіторської заборгованості. Пропонується Наказ про облікову політику підприємства доповнити необхідними елементами обліку. Це дасть змогу найбільш повно висвітлити питання організації бухгалтерського обліку та підвищити контроль за розрахунками з покупцями та замовниками;

- також доречно вдосконалити Відомість реалізації лісопродукції аналітичного обліку розрахунків з іноземними покупцями та замовниками. Удосконалення Відомості реалізації лісопродукції на ДП «Поліський спецлісгосп» підвищить рівень інформативності в управлінському обліку, посилить контроль за цією заборгованістю і дасть змогу аналізувати надходження коштів від іноземних покупців та замовників.