Класифікація і оцінка запасів. Облік операцій на поточних рахунках. Облік орендованих основних засобів
11

Операції на рахунках ви­конують за розрахунково-грошовими документами, затверджени­ми банком.

Готівку для зарахування на розрахунковий рахунок приймає представник власника рахунка, спираючись на документ - «Ого­лошення на внесок грошей готівкою» (форма оголошення №1). В ньому зазначається джерело надходження грошей, що вносяться (виторг, виручка, квартплата мешканців будинків підприємства), заробітна плата, яка не видана, тощо. Готівка видається за грошо­вим чеком. Для оформлення одержання грошей банк згідно із за­явою власника рахунка видає чекову книжку. При одержанні грошей готівкою на зворотному боці чека зазначають цільове при­значення (заробітна плата, допомога тощо).

На розрахункових (або поточних) рахунках виконують безго­тівкові розрахунки щодо основної діяльності.

Найчастіше застосовують розрахункові документи: платіжні вимоги, платіжні доручення і розрахункові чеки.

Джерелами надходження на розрахунковий рахунок до банку є кошти покупців за реалізовану їм продукцію, за послуги, що на­дані іншим підприємствам і організаціям, кредити банку і т. ін.

Основними напрямами видачі грошей з розрахункового ра­хунка в банку є платежі постачальникам за сировину, матеріали, готові вироби, енергію, кредити, що погашаються банку, внески до бюджету, погашення заборгованості, гроші готівкою для видачі заробітної плати тощо.

Усі операції на розрахункових рахунках виконуються за доку­ментами встановленої форми. Вони єдині для всіх галузей. При зарахуванні грошей на розрахунковий рахунок не потрібна згода його власника. Проте всі платежі з розрахункового рахунка вико­нуються, як правило, банком за розпорядженням власника рахун­ка в межах вільного залишку коштів.

Без погодження з власником розрахункового рахунка оплачу­ються лише виконавчі листи судів, накази арбітражу та інші ви­конавчі документи, зокрема не сплачені вчасно платіжні вимоги, платіжні доручення, розпорядження фінансових органів про стягнення прострочених платежів до бюджету тощо.