Класифікація і оцінка запасів. Облік операцій на поточних рахунках. Облік орендованих основних засобів
23

Відповідно до Податкового кодексу України у разі, коли договір оперативного лізингу (оренди) зобов'язує або дозволяє орендареві здійснювати поліпшення об'єкта оперативного лізингу (оренди), орендар може збільшити (створити) балансову вартість відповідної групи основних засобів на вартість фактично проведених поліпшень такого об'єкта. При цьому орендарем не враховується балансова вартість об'єкта оперативного

лізингу (оренди), за винятком вартості фактично проведених ним поліпшень.

Законом України "Про лізинг" (пункт 2 статті 15) встановлено, що при оперативному лізингу всі витрати на утримання об'єкта лізингу, крім витрат, пов'язаних з його експлуатацією і поновленням використаних матеріалів, несе лізингодавець (орендодавець), якщо інше не передбачене договором лізингу.

Амортизаційні відрахування при оперативному лізингу здійснює тільки орендодавець, оскільки об'єкт оренди є його безумовною власністю. Балансова вартість відповідної групи основних засобів не зменшується на вартість основних засобів, які надаються платником податку в оперативний лізинг (оренду).

Комунальні платежі не можуть бути включені до складу лізингових платежів.

Якщо згідно з умовами договору обов'язок щодо сплати комунальних витрат покладено на орендаря, то для включення їх до складу валових витрат орендаря необхідно, щоб їх сума (згідно з підпунктом 5.3.9) підтверджувалася відповідними розрахунковими платіжними документами.

Належну за договором оперативної оренди до сплати суму орендної плати орендар щомісячно відображає записами: