Специфічні ознаки інвестиційних проектів. Оцінювання реальних інвестиційних проектів
17

Рішення

 

 

Розрахуємо вартість інвестиційних ресурсів.

Так, підприємство має 1 млрд. грн. валового прибутку, оскільки ставка податку на прибуток – 30%, то чистий прибуток, що залишиться в розпорядженні підприємства після сплати податку на прибуток і може бути використаний як джерело інвестиційних ресурсів становить:

1 млрд.грн. х (1 – 0,30) = 700 млн. грн.

Врахувавши рентабельність власного капіталу, визначимо вартість даного джерела інвестиційних ресурсів: 700 х 100% =700 млн. грн.

Ставка вартості залученого капіталу в формі банківського кредиту в процесі оцінки потребує внесення двох уточнень: вона має бути збільшена на величину інших непрямих затрат підприємства і зменшена на ставку податку на прибуток з метою відображення реальних затрат підприємства.

За кредитним договором (із врахуванням непрямих витрат на оформлення кредитного договору) вартість кредитних ресурсів визначимо за наступною формулою:

,

де - вартість залученого капіталу в формі банківського кредиту (%);

- ставка відсотку за кредитом, %;

- ставка податку на прибуток, виражена десятковим дробом;

- рівень непрямих витрат на оформлення кредитного договору.

ВБК = 120*(1-0,30)/(1-0,05)=84/0,95 = 88,4%;

500 млн. грн. * 88,4% = 442 млн. грн.

Визначимо необхідну величину акціонерного капіталу для здійснення інвестиційного проекту.

За рахунок чистого прибутку залучено 700 млн. грн.; за рахунок кредитних ресурсів залучено 500 млн. грн. Оскільки виходячи з умови задачі, загальна величина необхідних інвестиційних ресурсів становить 2,5 млрд. грн., то