Аналіз фінансової стійкості, ліквідності і платоспроможності. Оцінка запасу фінансової стійкості акціонерного товариства
13

Коефіцієнт фінансової залежності рекомендовано більше 1, тобто ВАТ « ГЗК «Кварцит»» у цих роках був фінансово незалежним підприємством.

При аналізі фінансового стану підприємства необхідно знати про запас його фінансової стійкості (зону безпечності). З цією метою насамперед всі затрати підприємства розіб’ємо на дві групи в залежності від об’єму виробництва і реалізації продукції: змінні і постійні. Змінні затрати збільшуються чи зменшуються пропорційно об’єму виробництва продукції. Це витрати сировини, матеріалів, енергії, палива, заробітної плати робітників на підрядній формі оплаті праці, відрахування і податки від заробітної плати і виручки і т.д.

Постійні затрати не залежать від об’єму виробництва і реалізації продукції. До них відноситься амортизація основних засобів і нематеріальних активів, суми виплачених процентів за кредити банків, орендна плата, витрати на управління і організацію виробництва, заробітна плата персоналу підприємства на почасовій оплаті і ін.

Постійні затрати разом з прибутком складають маржинальний доход підприємства.

Поділ затрат на постійні і змінні і використання показника маржинального доходу дозволяє розрахувати поріг рентабельності, тобто суму виручки, яка необхідна для того, щоб покрити всі постійні витрати підприємства. Прибутку при цьому не буде, але не буде і збитків. Рентабельність при такій виручці буде дорівнювати нулю.

Змінні витрати збільшуються або зменшуються пропорційно об’єму виробництва продукції, це: витати сировини та матеріалів, енергії, палива, зарплати робітників на відрядній оплаті праці, відрахування і податки від зарплати і виручки і т.д.

Постійні витрати не залежать від об’єму виробництва і реалізації продукції. До них відносяться: амортизація основних засобів і нематеріальних активів, суми виплачених відсотків за кредити банку, витрати на управління і організацію виробництва, зарплата персоналу на погодинній оплаті