Вплив системи оподаткування на інвестиційну діяльність
13

фінансово-економічний стан підприємств (величину прибутку, обсяги необоротних коштів, можливість вести активну інвестиційну та інноваційну діяльність тощо), з іншого – особливості суб’єктів господарювання (форма власності, конкурентоспроможність, рентабельність виробництва, заміна обсягів вироблених товарів чи послуг тощо) активно впливають на формування бази оподаткування і, відповідно, на обсяги податкових надходжень.

Аналізуючи вплив податкової системи на функціонування суб’єктів господарської діяльності в Житомирській області, слід наголосити на таких особливостях, як значна диференціація обсягів податкових надходжень та рівень податкового навантаження на підприємствах різних галузей.

До зведеного бюджету області надійшло 43,4% податкових надходжень їх загального обсягу від промислових підприємств. Частка інших галузей економіки не перевищувала 12 %, що свідчить про провідну роль промисловості у формуванні податкових потоків в області. Серед інших галузей необхідно виділити транспорт і зв’язок (10,2 %), житлово-комунальне господарство (11,7 %), торгівлю і громадське харчування (9,2 %) та будівництво (8 %).

Найбільш стабільними податковими потоками відзначається будівництво (величина коефіцієнта варіації складає 0,41), торгівля і громадське харчування (0,42) та житлово-комунальне господарство (0,38). До галузей із значними коливаннями обсягів податкових надходжень відносяться матеріально-технічне постачання і збут, промисловість і лісове господарство, що зумовлено, зокрема, різким зниженням податкових надходжень у 2010 році [18,c.19].

Певний вплив на галузеву структуру податків у Житомирській області мають податкові пільги. Проведене дослідження свідчить про надзвичайно високий рівень пільгового оподаткування у промисловості (15,5 % від загального обсягу втрат від надання податкових пільг), у торгівлі і громадському харчуванні (17,9 %) та житлово-комунальному господарстві (13,8 %).