Операції СПОТ
21

2) фіксацію курсу;

3) визначення суми угоди;

4) валютування перерахунку коштів;

5) вказування адрес доставляння валютних коштів.

На заключному етапі перераховуються кошти, проводяться та документально підтверджуються операції за рахунками.

У процесі здійснення спотових операцій банк може мати на меті:

- забезпечення потреб клієнтів банку в іноземній валюті;

- переведення однієї валюти в іншу;

- проведення спекулятивних операцій.

Банки використовують операції «спот» для підтримання мінімальних робочих залишків на рахунках ностро в іноземних банках, а також для зменшення надлишків в одній валюті і покриття потреби в іншій валюті.

У жовтні ситуація на валютному ринку України визначалась перевищенням обсягу надходжень до країни іноземної валюти над обсягом її переказів за кордон. Крім цього, відбулося зменшення платежів за зовнішнім боргом. Це мало позитивний вплив на зменшення валютних інтервенцій Національного банку України, а також на посилення як міжбанківського, так і офіційного курсу гривні до долара США.

Другий місяць поспіль відбувалося зростання офіційного курсу гривні до долара США. На 30.10.2011 р. він становив 798.09 грн. за 100 доларів США і зріс у листопаді на 0.24%, або на 0.02 грн. (із початку року – зниження на 3.65%, або на 0.28 грн.). Динаміка офіційного курсу гривні до євро відповідала динаміці курсу долара США до євро на світових валютних ринках. Офіційний курс гривні до євро на кінець жовтня дорівнював 1190.59 грн. за 100 євро і знизився за місяць на 0.64%, а із початку року – на 9.68%.

На міжбанківському валютному ринку також спостерігалося зміцнення курсу гривні відносно долара США. В останній день місяця курс гривні до долара США за операціями продажу становив 801.80 за 100 доларів США і зріс на 1.32%.