Операції СПОТ
27

Звичайно базою котирування є валюта, яка визнається в усьому світі, але іноді з історичних причин базовою стає більш дрібна валюта.

Стандартна дата валютування (дата фактичного надходження коштів) за спот-операцій - другий робочий день після дати укладення операції. У разі, коли дата валютування припадає на вихідний чи святковий день, строком валютування вважається перший робочий день після вихідних (із цього правила є винятки). [25,c.8]

На валютному ринку торгують безготівковою валютою (форексом) і готівковою валютою (банкнотами).

Таблиця 1.6

Відмінності між торгівлею валютою та банкнотами

Критерій

Торгівля валютою

Торгівля банкнотами

Спосіб здійснення операції

По телефону чи на основі письмового наказу

По телефону чи в касі

Поставка

Кредитування рахунку (електронний переказ)

Поставка банкнот у касу спеціальним кур’єром чи експрес-поштою

Перевірка

На екрані

Перерахунок банкнот

Зберігання

Депозит в іноземній валюті, що приносить процент

Фізичне зберігання в спеціальних сейфах, не приносить ніяких процентів

 

У реальній міжнародній практиці для ліквідних ринків валютні дилери часто розраховують крос-курси легшим способом. Вони беруть середнє з кожних котирувань доларового курсу валют і шляхом множення чи ділення отримують середній крос-курс цих валют. Потім просто розширюють спред від середнього значення. Такий спосіб розрахунку спреда крос-курсу особливо актуальний для неліквідних кросів (екзотичних валют), ринок угод по яких розвинутий слабо.

За Правилами здійснення конверсійних операцій з готівковою іноземною валютою уповноваженими банками (постанова Правління НБУ від 25.03.96 № 68) крос-курс розраховується у такий спосіб (на конкретному прикладі).