Розрахувати відносні показники ліквідності підприємства
3

Аналіз ліквідності підприємства здійснюється шляхом  розрахунку таких показників (коефіцієнтів): коефіцієнта покриття, коефіцієнта швидкої ліквідності, коефіцієнта абсолютної  ліквідності та чистого оборотного капіталу.

Коефіцієнт покриття розраховується як відношення оборотних  активів до поточних зобов'язань підприємства та показує  достатність ресурсів підприємства, які можуть бути використані для  погашення його поточних зобов'язань.

Коефіцієнт швидкої ліквідності розраховується як відношення  найбільш ліквідних оборотних засобів (грошових засобів та їх  еквівалентів, поточних фінансових інвестицій та дебіторської  заборгованості) до поточних зобов'язань підприємства. Він  відображає платіжні можливості підприємства щодо сплати поточних  зобов'язань за умови своєчасного проведення розрахунків з  дебіторами.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності обчислюється як відношення  грошових засобів та їхніх еквівалентів і поточних фінансових  інвестицій до поточних зобов'язань. Коефіцієнт абсолютної  ліквідності показує, яка частина боргів підприємства може бути  сплачена негайно.

Чистий оборотний капітал розраховується як різниця між  оборотними активами підприємства та його поточними зобов'язаннями.  Його наявність та величина свідчать про спроможність підприємства  сплачувати свої поточні зобов'язання та розширювати подальшу  діяльність.

Проведемо аналіз ліквідності підприємства на прикладі КП «Комунальник» за період 2009-2010 роки.

Залежно від рівня ліквідності активи підприємства поділимо на наступні групи (таблиця 1).