Облік та розподіл загальновиробничих витрат. Облік розрахунків по податках і платежах
11

Обов'язкові платежі - це система встановлених законодавством внесків і відрахувань юридичних і фізичних осіб, що формують доходи державних фондів.

Порядок нарахування та сплати загальнодержавних податків та зборів регулюється Податковим кодексом України, а місцевих податків і зборів - рішенням органів місцевого самоврядування [3,c.256].

Для узагальнення інформації про розрахунки підприємства за усіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства, та за фінансовими санкціями, які є доходом бюджету, призначено рахунок 64 «Розрахунки за податками й платежами». Облік податків, зборів і платежів підприємства ведуть на рахунку 64 «Розрахунки за податками і платежами».

Перерахування податків та обов'язкових платежів здійснюється на підставі платіжних доручень. Крім того, про сплату податків можуть свідчити виписки банку.

За кредитом рахунку 64 «Розрахунки за податками й платежами» відображають нараховані платежі до бюджету, за дебетом - належні до відшкодування з бюджету податки, їх сплата, списання тощо [20,c.164].

На субрахунку 641 «Розрахунки за податками» ведуть облік пода­тків, які нараховують та сплачують відповідно до чинного законодавс­тва (податок на прибуток, податок на додану вартість інші податки).

На субрахунку 642 «Розрахунки за обов'язковими платежами» ведуть облік розрахунків за зборами (обов'язковими платежами), які справляють відповідно до чинного законодавства та облік яких не ве­дуть на рахунку 65 «Розрахунки з страхування».

На субрахунку 643 «Податкові зобов'язання» ведуть облік суми, податку на додану вартість, визначеної, виходячи із суми одержаних авансів (попередньої оплати) за готову продукцію, товари, інші мате­ріальні цінності та нематеріальні активи, роботи, послуги, що підля­гають відвантаженню (виконанню).