Відображення утримань аліментів з заробітної плати. Облік короткострокових зобов’язань підприємства
17

підприємство на першу вимогу.

Облік заробітної плати в системі рахунків - це синтетичний облік нарахування і розподілу заробітної плати, визначення і віднесення нарахованої оплати праці на відповідні рахунки витрат за статтями і об'єктами калькулювання. Синтетичний облік ведеться в 3 розділі журналу-ордеру №5, Головній книзі, формах фінансової звітності, статистичної звітності.

В кінці місяця після того, як залишки по дебету і по кредиту рахунків були занесені до Головної книги, дані із Головної книги переносяться до четвертого розділу пасиву Балансу «Поточні зобов'язання».

 

1.2 Зобов’язання підприємства та їх класифікація. Облік короткострокових зобов’язань підприємства

 

 

Зобов’язання - це джерела залучених коштів підприємства, які, крім власного капіталу, формують пасив балансу. Згідно стан­дарту 2 «Баланс» зобов’язання - заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої; як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють в собі економічні вигоди [7,c.6].

Методичні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про зобов’язання регламентуються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 11 «Зобов’язання», яке затверджене наказом Міністерства фінансів України 31.01.2000 за № 20 [12,c.4].

Згідно з зазначеним положенням зобов’язання визнається, якщо його оцінка може бути достовірно визначена та існує ймовірність зменшення економічних вигід у майбутньому внаслідок його погашення.

У бухгалтерську обліку зобов’язання групуються на: