Розрахунок за відкритим рахунком як форма міжнародного розрахунку
27

Однією із форм платежів є здійснення їх через так званий відкритий рахунок, який передбачає ведення партнерами один для одного відкритих рахунків, де обліковуються суми поточної заборгованості.

Після відвантаження товару і відправлення документів на адресу імпортера експортер заносить суму вартості вантажу на дебет відкритого на покупця рахунку. Імпортер здійснює такий самий запис у кредит рахунку експортера. Після оплати товару експортер і імпортер роблять компенсуючі проведення.

Таким чином, ця форма розрахунків передбачає ведення контрагентами великого обсягу роботи з обліку продажу.

Ще однією особливістю цієї форми розрахунків є те, що товаророзпорядчі документи надходять до імпортера прямо, минаючи банк, у зв'язку з чим весь контроль за своєчасністю платежів покладається на учасників угоди, передусім на експортера.

Ще одна особливість цієї форми розрахунків - рух товарів випереджує рух валютних коштів.

Порядок погашення заборгованості за відкритим рахунком залежить від угоди між контрагентами. За регулярних поставок сторони можуть домовитись, що розрахунки між ними здійснюватимуться не за кожною окремою партією товару, а у відповідні терміни - зазвичай наприкінці місяця або кварталу.

Рис. 2.1 Схема документообігу під час розрахунків банківським переказом

Схема документообігу під час розрахунків банківським переказом:

1 - укладення зовнішньоекономічного контракту;

2 - заповнення імпортером заяви на переказ і подання її у свій банк;

3 - поставка товару;