Завдання податкової міліції. Рівень боргової безпеки держави.
25

Митні органи України виконують свої повноваження, правові основи яких закріплено в Законі України "Про митну справу в Україні" та Митному кодексі України. Названим законом встановлено, що Україна як суверенна держава самостійно створює власну митну систему і здійснює митну справу, яка є складовою зовнішньополітичної і зовнішньоекономічної діяльності України.

Митна справа включає в себе встановлення порядку та організацію переміщення через митний кордон України товарів і предметів, обкладення їх митом, оформлення, здійснення контролю та інших заходів щодо реалізації митної політики в Україні. В найбільш загальному вигляді діяльність митних органів включає в себе мобілізацію державних доходів, розподіл та використання фондів коштів, що надходять у вигляді мита, митних зборів та інших доходів, здійснення валютного контролю.

Митна служба України є одним із державних органів виконавчої влади зі спеціальним статусом. У межах своїх повноважень вона на основі та на виконання чинного законодавства України видає накази, організовує та контролює їх виконання, що є обов'язковим. У складі Держмитслужби України діє митно-тарифне управління та управління митних доходів і платежів, які посідають центральне місце в управлінні фінансовою діяльністю митниць.

Митниці - державні установи, які здійснюють контроль за переміщенням через митний кордон товарів та інших предметів, валюти і цінностей, нараховують і справляють мито і збори, здійснюють боротьбу з порушенням митних правил та контрабандою, ведуть митну статистику і подають її до державних органів статистики. Структурними одиницями митниці з фінансових питань є відділи:

1) митних доходів та платежів;

2) бухобліку, звітності та розрахунків з митних платежів з Держбюджетом;