Типи, форми і види банківських гарантій. Структура кредитного договору
17

- пільговий термін починається з моменту закінчення періоду використання і триває до початку погашення кредиту; протягом цього часу сплачуються тільки відсотки;

- термін погашення - період, протягом якого виплачується основний борг по кредиту.

Терміни отримання і повернення кредиту за договором можуть обчислюватися з моменту:

- укладення договору;

- перерахування коштів кредитором або позичальником;

- надходження засобів позичальникові або кредиторові.

У будь-якому випадку в кредитному договорі повинні бути чітко визначені дати отримання і повернення кредиту. Щодо моменту отримання кредиту можливі два варіанти, коли:рахунок позичальника знаходиться в банці-кредиторові або цей рахунок знаходиться в іншому банку.

У західних країнах до тексту кредитного договору часто включають так звані зобов'язальні умови, заборонні умови, а також обмежувальні умови. До зобов'язувальних умов відносяться умови, що покладають певні зобов'язання на керівництво підприємства-позичальника. Це, приміром, надання банкові через певні проміжки часу фінансових звітів підприємства, а також іншої необхідної фінансово-облікової інформації; підтримання позичальником фіксованої величини оборотного капіталу вище певного мінімального рівня; забезпечення стабільності керівного складу підприємства на час дії договору тощо.

Заборонні умови — це дії, які позичальник зобов'язується не здійснювати під час кредитної операції без попереднього погодження із банком. Йдеться, наприклад, про заборону підприємству-позичальнику проводити реорганізацію і зміну юридичного статусу в період дії кредитного договору; заборону позичальнику на продаж або надання в оренду активної частини його основного капіталу; заборону виступати гарантом для іншого позичальника тощо.

Обмежувальні умови кредитного договору дозволяють підприємству-позичальнику певні дії, але лише в заздалегідь встановлених межах. Це, приміром, обмеження величини дивідендів, які акціонерне товариство-позичальник має право виплачувати власним акціонерам пі