Функції міжнародних фінансів. Роль міжнародних валютно-кредитних установ. Оподаткування експортно-імпортних операцій
25

 відповідно до п. 8 П(С)БО 21.

У податковому обліку починаючи з 01.04.2011 р. відповідно до пп. 153.1.3 ПКУ курсові різниці від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованостей та самої іноземної валюти, яка є на рахунку або/та у касі підприємства, визначають відповідно до П(С)БО 21. Причому відображені витрати від перерахунку курсових різниць (від'ємне значення курсових різниць) враховуються у складі витрат, а доходи відповідно — у складі доходів платника податку. Отже, маємо максимальне наближення двох видів обліку.

Абзацом першим пункту 10 Порядку та умов подання періодичної митної декларації, затвердженого постановою КМУ від 25.12.2002 р. №1985, встановлено, що товари, ввезені на митну територію України за періодичною митною декларацією підприємствами з безперервним виробничим циклом, можуть бути використані для виробництва або за призначенням після виконання в установленому порядку митних процедур, пов’язаних з контролем за доставкою таких товарів і видань, та здійснення передбачених статтею 27 Митного кодексу України необхідних видів контролю.

Пунктом 138.4 статті 138 ПКУ встановлено, що витрати, які формують собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, визначаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів, виконаних робіт, наданих послуг.

Порядок оподаткування податком на прибуток операцій з розрахунками в іноземній валюті визначено п. 153.1 ПКУ, згідно з пп. 153.1.2 якого витрати, здійснені (нараховані) платником податку в іноземній валюті у зв’язку з придбанням у звітному податковому періоді товарів, робіт, послуг, у встановленому порядку включаються до витрат такого звітного податкового періоду шляхом перерахування в національну валюту тієї частини їх вартості, що не була раніше оплачена, за офіційним курсом національної валюти до іноземної валюти, що діяв на дату визнання таких витрат згідно з цим розділом, а в частині раніше проведеної оплати — за курсом, що діяв на дату здійснення оплати.