Фінансова звітність – основне інформаційне джерело для фінансового аналізу. Статистична звітність
31

З даних таблиці 2.1 видно,що у поточних зобов’язаннях підприємства найбільшу питому вагу займає кредиторська заборгованість за товари,роботи, послуги відповідно 53,34% і 42,2%. Збільшилася кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги на 319 тис. грн. зменшилася заборгованість перед фондами соціального страхування на 99 тис.грн. що є позитивною тенденцією. Збільшення на 44 тис.грн. заборгованості з оплати праці є негативним і потребує більш детального аналізу за первинними документами підприємства. Зменшилася на 180 тис грн.. сума векселів виданих. Що є позитивною тенденцією погашення заборгованості за векселями.

Загалом сума поточних зобов’язань зменшилася на 1154 тис грн., що пов’язано. передусім з погашенням заборгованості за короткостроковими кредитами та погашенням векселів виданих.

Оцінка змін. Що відбулися в структурі джерел формування активів підприємства. може бути різною з позиції інвесторів і з позиції підприємства. Для інвесторів ситуація більш надійна, якщо частина власного капіталу у підприємства більше 50%, що виключає високий фінансовий ризик. Підприємства. як правило. Зацікавлені у наявності залучених коштів. Отримавши позикові кошти під менший відсоток, ніж рентабельність підприємства, можна розширити обсяги виробництва, підвищити прибутковість власного капіталу.

Залучення позикових коштів в оборот підприємства – нормальне явище. Що сприяє тимчасовому покращенню фінансового стану за умови, якщо кошти не заморожуться на тривалий час в обороті та своєчасно повертаються.В іншому випадку може виникнути прострочена кредиторська заборгованість,що призводить до виплати штрафів, застосування санкцій і погіршення фінансового стану.