Розвиток міжнародної інвестиційної діяльності в розвинутих країнах
31

Витрати на послуги перетворились на велику статтю виробничих витрат фірм різної галузевої приналежності. За результатами різних досліджень, використання переваг якісних і недорогих послуг, що пропонуються кваліфікованими і спеціалізованими працівниками, для деяких компаній може зменшити загальні витрати на 60%, що в свою чергу, зумовило зростання міжнародного попиту на аутсорсинг.

Щодо портфельних інвестицій, їх ввезення і вивіз здійснюється переважно між розвинутими країнами. Ввезення портфельних інвестицій в країни, що розвиваються, від загального обсягу ввезенні портфельних інвестицій за період 2002-2010рр. становило приблизно 7%, тобто менше, ніж їх частка в імпорті прямих інвестицій, що пояснюється прагненням компаній західних країн не просто вкладати кошти в діючі компанії країн, що розвиваються, а створювати або купувати підприємства і контролювати їх.

Особливо слід відзначити ту обставину, що значна частина портфельних інвестицій (біля 30%) є зосередженою в США, при цьому портфельні вкладення суттєво перевищують прямі вкладення, що свідчить про прагнення підприємців різних країн вкладати кошти американську економіку шляхом купівлі цінних паперів, не претендуючи на контроль над американськими компаніями, але прагнучі отримувати регулярний, хоча і не завжди великий, дохід.

Багато країн проголошують курс на створення ефективного ринкового середовища для операцій компаній незалежно від їх національної приналежності. Але інтереси приймаючих країн і ТНК збігаються не завжди. Традиційні підходи щодо обмеження діяльності ТНК, що використовувались 20-30 років назад (наприклад, протекціоністські ринки, субсидії, що надавали місцевим компаніям переваги в їх конкуренції з ТНК тощо), втратили свою ефективність. Отже, конкуренція між ТНК посилюється у зв’язку із тим, що країни, на території яких ТНК здійснюють активну діяльність, можуть застосовувати ряд обмежень на володіння власністю для іноземних інвесторів.