Фінансовий менеджмет: задачі
15

За зростання виручки від реалізації, якщо поріг рентабельності вже пройдено, сила дії операційного важеля зменшується: кожен відсоток приросту виручки дає все менший і менший відсоток приросту прибутку (при цьому частка постійних витрат у їх загальній сумі знижується). На незначній відстані від порогу рентабельності сила впливу операційного важеля буде максимальною, а потім знову почне знижуватися.

Поріг рентабельності = 23415 / 0,407 = 57530,7 тис. грн.

Таким чином, якщо підприємство при таких витратах буде одержувати виручку у розмірі 57530,7 тис. грн., тільки тоді воно окупить як постійні так і змінні витрати.

Гранична кількість товарів. Визначивши, яка кількість вироблених товарів відповідає, при даних цінах реалізації, поріг рентабельності, ми одержуємо граничне (критичне) значення обсягу виробництва (у шт.). Нижче цієї кількості підприємству виробляти невигідно.

Ступінь сприятливості справ у комерційній сфері дасть змогу оцінити такі показники: зону безпеки і коефіцієнт межі безпеки, який можна розрахувати за формулою:

ЗБ = Пф-До,

де ЗБ – зона безпеки, у штуках; Лф – фактичний обсяг продажу (штук).

Для більшої наочності результатів розрахунків можна скласти графік формування порога рентабельності й зон безпеки бізнесу за роками реалізації бізнес-плану (рис. 1).

Рис. 1 Формування порога рентабельності й зон безпеки бізнесу за роками реалізації бізнес-плану