Робота гідропривода і приводного двигуна
3

1. Структурна схема

 

Гідроприводом називається сукупність пристроїв, призначених для приведення в рух механізмів і машин за допомогою робочої рідини, що знаходиться під тиском, з одночасним виконанням функцій регулювання і реверсування швидкості руху вихідної ланки гідродвигуна. Гідроприводи можуть бути двох типів: гідродинамічні і об'ємні. В гідродинамічних приводах використовується в основному кінетична енергія потоку рідини. В об'ємних гідроприводах використовується потенційна енергія тиску робочої рідини.

Об'ємний гідропривід складається з гідропередачі, пристроїв управління, допоміжних пристроїв і гідроліній (рис.1.1).

 

Рис.1.1. Схема об'ємного гідроприводу

 

Об'ємна гидропередача, що є силовою частиною гідроприводу, складається з об'ємного насоса (перетворювача механічної енергії приводить двигуна в енергію потоку робочої рідини) і об'ємного гідродвигуна  (перетворювача енергії потоку робочої рідини в механічну енергію вихідної ланки).

 

До складу деяких об'ємних гідропередач входить гідроакумулятор (гідроємності, призначені для акумулювання енергії робочої рідини, що знаходиться під тиском, з метою подальшого її використання для приведення в роботу гідродвигуна). Крім того, до складу гідропередач можуть входити також гідроперетворювачі - об'ємні гідромашини для перетворення енергії потоку робочої рідини з одними значеннями тиску P і витрати Q в енергію іншого потоку з іншими значеннями P і Q.