Аналіз та оцінка раціональності матеріальних потоків
7
  •         характеристики тари (упаковки);
  •         умови транспортування і страхування;
  •         фінансові (вартісні) характеристики і т.д.

Класифікація матеріальних потоків:

  1.        По відношенню до логістичної системи розрізняють внутрішні, зовнішні, вхідні і вихідні потоки.
  2.        За номенклатурою матеріальні потоки діляться на однопродуктовие (одновидових) і багатопродуктових (багатовидові). Під номенклатурою розуміється систематизований перелік груп, підгруп і позицій (видів) продукції в натуральному вираженні для обліку і планування.
  3.        За асортиментом матеріальні потоки класифікують на одноассортіментние і многоассортіментние. Асортимент продукції - це склад і співвідношення продукції певного виду або найменування, що відрізняється між собою по сортності, типами, розмірами, марками, зовнішній обробці та іншими ознаками. Асортиментний склад потоку суттєво відображається на роботі з ним. Наприклад, логістичний процес на оптовому продовольчому ринку, що торгує м'ясом, рибою, овочами, фруктами і бакалією, буде суттєво відрізнятися від логістичного процесу на Картоплесховище, яке працює з одним найменуванням вантажу.)
  4.        За кількісною ознакою матеріальні потоки ділять на масові, великі, малі та середні.
  • Масовий - це потік, що виникає в процесі транспортування вантажів групою транспортних засобів (наприклад, залізничний склад або кілька десятків вагонів, колона автомашин, караван суден і т. д.).
  • Великі - це потоки декількох вагонів або машин.
  • Дрібні - це потоки вантажів, кількість яких не дозволяє повністю використовувати вантажопідйомність транспортного засобу, і при перевезенні їх доцільно поєднувати з іншими, попутними вантажами.
  • Середні потоки займають проміжне положеніемежду великими і дрібними. До них відносять потоки, які утворюють вантажі, що надходять одіночнимівагонамі або автомобілями.