Судова практика, її роль у цивільному процесі
5

Аналізуючи поняття судової практики, доцільно звернутися до позиції В. Кудрявцева, який зазначає, що: «Судова практика – вся діяльність судів з вирішення конкретних справ, що включає  рішення  правильні  й  неправильні, залишені в силі та скасовані чи змінені… При іншому розумінні юридичної практики, коли вона зводиться до правильних, до того ж узагальнених правоположень, ми вільно чи невільно  позбавляємо  науку  можливостей  для об’єктивного аналізу всієї реальної діяльності юридичних органів, включаючи їхні помилки й недоліки, необґрунтовано обмежуємо предмет її досліджень» [8, c. 73].

Цікавою з цього приводу є наукова позиція С. Братусь і А. Венгеров, які підкреслюють, що поняття «судова практика» включає одно­часно динамічний (відповідна діяльність суду) і статичний (результат цієї діяльності) елеме­нти. У той же час, позицію цих авторів необхідно уточнити, адже вони до су­дової практики відносили не будь-яку діяль­ність суду із здійснення правосуддя та відпо­відні результати такої діяльності, а лише той вид судової діяльності «щодо застосування правових норм, який пов’язаний з напрацюванням правоположень на основі розкриття смислу та змісту норм, які застосовуються, а в необхідних випадках їх конкретизації та де­талізації», а також специфічний результат цієї діяльності (самі «правоположення»).

Виходячи з цього, використовувати в науковому обігу твердження «судова практика – джерело  права» можна  лише  суто  умовно  у спеціальному, вузькому  значенні, маючи  на увазі  тільки  певну  частину  результатів  судової  діяльності [12, c. 494].

Потрібно зазначити, що співвід­носити із поняттям «джерело права» у формально-юридичному смислі можна лише «су­дову практику» в статичному аспекті, тобто розуміючи під нею певний результат законної діяльності органів судової влади, який знахо­дить своє зовнішнє вираження у формі актів органів судової влади (рішень, вироків, пос­танов, ухвал, що були прийняті у визначено­му законом порядку й набрали чинність), адже будь-яке формально-юридичне джерело права набуває цього статусу лише в результаті