Поняття й види конституційних прав і свобод людини та громадянина в Україні
11

 

 

Висновок

Конституційні права та свободи людини і громадянина – це закріплені в Конституції України і Законах України та гарантовані державою можливості, які надають кожній людині і громадянину самостійно обирати вид і міру своєї поведінки. Вони є природніми, невідємними та непорушними,а також визнані та захищені як міжнародними стандартами, так і національним законодавством.

Проте в літературі існує розмежування між такими поняттями, як права і свободи, а також людини і громадянина. Права - це ті соціальні спроможності вільно діяти, самостійно обирати вид і міру своєї поведінки, а свобода більшою мірою пов'язане з характеристикою таких правочинів особи, які визначають сферу її самостійності, захисту від втручання в її внутрішній світ. Права людини є природніми правами,а права громадянина є позитивними правами.

Виокремлюють види прав людини за певними критеріями, з приводу яких не існувало одностайної думки з точки зору вчених, а також протягом певного часу було сформовано чотири покоління прав людини , які вирізняють права за сферою життєдіяльності людини та за часом.

Права та свободи людини і громадянина  захищаються на міжнародному рівні та на національному, зокрема основним джерелом їх закріплення є Конституція України.