Презумпція невинуватості в системі засад кримінального процесу
3

1. Взаємозв’язок та взаємовплив засад кримінального процесу

 

У новому КПК України засади кримінального провадження вперше закріплені в окремій главі. Такий підхід законодавця має виключно важливе значення, оскільки загальні засади кримінального провадження - це визначальні, фундаментальні, імперативні положення щодо закономірностей і найбільш суттєвих властивостей кримінального процесу, які обумовлюють їх значення як засобу для захисту прав і свобод людини і громадянина, а також для врегулювання діяльності органів та посадових осіб, які ведуть кримінальне провадження. Вони є керівними положеннями для закріплення завдань кримінального провадження, побудови його стадій, окремих проваджень, інститутів.

Загальні засади (принципи) відображають сутність, зміст та форму кримінального провадження держави, характеризують його історичний тип, національні традиції, визначають предмет та метод процесуального врегулювання, рівень розвитку теоретичної думки та національної культури, панівну ідеологію та інші об'єктивні фактори [7, c. 92].

Як зазначає Л.Б. Ісмаїлова, загальні засади кримінального провадження визначаються статусом України як суверенної, незалежної, демократичної, соціальної, правової держави, яка визнає людину, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпеку найвищою соціальною цінністю, а утвердження і забезпечення прав і свобод людини - головним своїм обов'язком [6, c. 113].

У  юридичній  літературі  немає  однозначної  дефініції  поняття «принципи  (засади)».  Як  слушно  зазначає  О. П. Кучинська,  його визначення залежить від контексту застосування та позиції того чи іншого автора [8, c. 93].

Зокрема,  М. М. Михеєнко  в  основу  визначення  принципів  (засад) поклав  таку  сукупність  властивостей:  1)  це  найбільш  загальні,  вихідні положення, ідеї, що мають фундаментальне значення для кримінального