Теоретико-методичні основи екскурсознавства
3

Розділ I: Теоретико-методичні основи екскурсознавства

1.1.Теорія екскурсійної справи

 

Слово «теорія» в перекладі з грецької мови означає спостережен­ня, розгляд, дослідження. Цей термін має декілька значень:

1)  логічне узагальнення досвіду, практики, в якому відбиваються об'єктивні закономірності природи і суспільства;

2)  сукупність узагальнених положень, що утворюють певну науку або один з її розділів;

3)  система ідей в тій чи іншій галузі знань;

4)  найвища і найбільш розвинена форма організації наукового зна­ння, яка дає цілісне уявлення про закономірності зв'язків, що існу­ють у певній області.

Екскурсія - це наочний процес пізнання людиною навколишнього світу. Цей процес будується на заздалегідь відібраних об'єктах, що знаходяться в природних умовах або в приміщеннях підприємств, лабораторій, науково-дослідних інститутів і т.д. Показ об'єктів відбувається під керівництвом кваліфікованого фахівця - екскурсовода. Процес сприйняття об'єктів екскурсантами підпорядковується завданню розкриття певної теми. Екскурсовод передає аудиторії бачення об'єкта, оцінку пам'ятного місця, розуміння історичної події, пов'язаного з даним об'єктом. Своїми поясненнями він підводить екскурсантів до необхідних висновків і оцінок, набуваючи, таким чином, потрібну ефективність реалізації відповідних функцій екскурсії.

Теорія екскурсійної справи це сума наукових положень, що лежать в основі управлінсько-організаційних заходів і виробничо-обслуговуючої діяльності з формування, просування, продажу і надан­ня послуг: організаційного, інформаційно-методичного і сервісного забезпечення