Виробництво та використання сталевих канатів
2

Вступ

Промислове призначення використання сталевих канатів Ø 10,5 та 11,5 мм по ГОСТ 3069 конструкції  6х7(1+6) +О.С. ЛК-О.

Сталевий канат – це витий виріб, що складається з кількості дротів і органічного осереддя.

Даний сталевий канат використовують для підйомних доріг. Тип ЛК-О -  пасма лінійного торкання з дротом однакового діаметру одне і двошарові пасма дроту, які звиваються навколо центральної. При однаковому числі дротів в шарах діаметру їх повинен сильно розрізнятися. У деяких випадках замість одного центрального дроту використовується органічний осереддя.

Технічний ресурс та надійність сталевого каната визначається наступними характеристи­ками:

-         правильним вибором їх типу і конструкції; методами виготовлення і експлуатації;

-         прийнятими запасами міцність на механізмах, де канати використовуються ;

-         щільність звивання, конструктивна щільність;

-         опір абразив­ному змотуванню, корозійна стійкість.

Потреба в канатах повинна задовольнятись  не тільки подальшим збільшенням об’єму їх виробництва, але і підвищенням якості і покращення умов їх експлуатації у споживачів.

Надійна і тривала служба канатів пов’язана  із правильнім вибором розривного зусилля діаметра канату і його дротів, напрямку й роду звивки, а також запасу міцності і відношення діаметра барабану до діаметра каната.

Канати конструкцій ЛК  визначаються наступними властивостями: високим коефіцієнтом заповнення площі поперечного перерізу канату, підвищеною гнучкістю та невеликим зносом внутрішніх дротів; великою сопротивляємостю агресивним середовищем; достатньо високою надійністю  та довговічністю. В наслідок такого поєднання канати типа ЛК є майже універсальними.