Дослідження проходження сигналу крізь лінійні кола
27

використаємо формулу (36). На рис. 9 наведено графік напруги на виході кола якщо на його вхід подається напруга форма якої відтворює  сигнал sр(t).

Рисунок 9 Графік напруги на виході кола.

 

Порівнюючи напругу на вході та виході кола можна чітко визначити наявність спотворення сигналу. Це спотворення пов’язане з фільтруючою властивістю досліджуваного кола (більш вузькою смугою пропускання). Дослідження кола проводилось із використанням принципу суперпозиції, виявлено, що деякі гармоніки проходячи через коло змінили свою амплітуду. Як наслідок видиме спотворення вихідного сигналу. Якщо потрібно передати сигнал без спотворень слід обрати коло смуга пропускання якого буде більшою за ефективну ширину спектру сигналу.

Знайдемо імпульсну характеристику кола використовуючи формулу (44). Вона показує який сигнал буде на виході системи якщо на вхід подається δ-імпульс. Імпульсну характеристику досліджуваного кола наведено на рис. 10. 

Аналізуючи імпульсну характеристику кола можна сказати що після того як вхід подано δ-імпульс на виході системи ще зберігатиметься сигнал амплітуда якого спадатиме за оберненим експоненціїним законом.

Знайдемо перехідну характеристику кола використовуючи формулу (43). Вона показує який сигнал буде на виході системи якщо на вхід подається одиничний стрибок.