Дослідження проходження сигналу крізь лінійні кола
7

далі в будь-якому місці документа ця змінна може бути перевизначена. Під час використанні символу "≡" привласнення є глобальним, і змінної присвоюється це значення у всьому документі, незалежно від того, в якому місці документа воно виконано.

Часто виникає необхідність використання змінних, що приймають не одне, а кілька значень, причому, зазвичай впорядкованих. Для цього в MathCAD існують так звані ранжовані змінні. Завдання ранжованой змінної виконується за допомогою наступного виразу:

Name:=N1,N1+dN..N2.

У цьому випадку Name ім'я змінної, N1 її початкове значення, N2 кінцеве значення, dN крок зміни змінної (може бути позитивним або негативним, залежно від значень N1 і N2). У такому випадку при N2>N1 за замовчуванням крок дорівнює +1, при N2<N1 крок дорівнює -1.

У MathCAD можна виконувати як чисельні обчислення, так і символьні обчислення (інтегрування та диференціювання в символьному вигляді, спрощення виразів, обчислення перетворень Фур'є, Лапласа і т. д.). Передбачена робота з комплексними числами, апроксимація кривих, статистичні функції, матричні операції. MathCAD має свою власну довідкову систему з безліччю формул, довідкових даних, великий набір вбудованих функцій, включаючи ступінчасту функцію Хевісайда (стандартна функція heviside step Ф(t)), функцію аргументу комплексного числа (arg(z)), функцію максимуму (max(A)) і мінімуму (min(A) та ін.).

Для відображення результатів розрахунків є система роботи з графіками. Можливо побудова двох - і тривимірних графіків, використання різних систем координат, різних масштабів, побудова декількох графіків на одному і т. д.

Завдання бажаної точності обчислень виконується присвоєнням значення вбудованої змінної TOL в інтервалі від 0 до 1 (наприклад, TOL:=0.001). Значення, близьке до 0, забезпечує більш високу точність, але зменшує швидкість розрахунків, а значення, близьке до 1, прискорює розрахунок, але знижує точність.