Вал ведучий
2

 

 

При виготовленні деталі валведучий для зняття внутрішніх напруг і підвищення оброблюваності необхідно виконати покращення до НВ 229÷280.

 

1.2 ТЕХНІЧНИЙ КОНТРОЛЬ РОБОЧОГО КРЕСЛЕННЯ

 

  На кресленні (див.додаток) вал ведучийпредставленийодним видом,поперечним перерізом та двомавиносними елементами один з яких пояснює розміри шліців.Це дає повне уявлення про формудеталі, так як деталь має форму тіла обертання.

На кресленні указаніусінеобхідні діаметральні розміризквалітетамиточності. Номінальні розміри діаметрів взяті з « Нормального ряда линейных размеров» [13].

      Лінійні розміри проставлені ланцюговим та координатним методами і утворюють замкнені размірні ланцюги. Їх номінальні розміри не всі відповідають «Нормальному ряду линейныхразмеров» тому, що є розрахунковими замикаючими ланками у размірних ланцюгах. 

Допуски на лінійні розміри не вказаніівиконуються по 14 квалітету, про що свідчитьзапис на полі креслення.

Присвоїмокожній поверхні порядковий номер, рухаючись протичасовоюстрілки,починаючи злівоготорця (див.рис. 1).         

Основними базами є шійки Ø290e8 іØ320e8  (поверхнні3і4), на які насаджуютьсяпідшипники ковзання івони визначають положення вала ведучогоу просторі. Шийки під підшипники виготовляються з точністю 8квалітета і шорсткістю Ra 2,5 мкм, що відповідає стандартним вимогам до таких посадок [7,31,32].

Допоміжними поверхнями є шийкаØ320e8зшорсткістюRa 3,2пов.8 і пов. 9 , яка обробляється з такою ж шорсткістю по 8 квалітету точності.

Базоюдеталіє ось, про що свідчить затемненийтрикутник, проставленний на кресленні вала ведучого(див.рис. 1). Вимоги до відносного розташування основнихі допоміжних поверхонь представлені у вигляді радіальногобиття, яке повинно бути не більше 0,9 мм , що відповідає нормальній точності, так як складає біля 60% допуска на размір. Виконання цих умовзабезпечується жорсткістю верстата і точністюналагодження інструментів. Ніяких допоміжних прийомів, для забезпечення нормального радіальногобиття використовувати не слідприкінцевій обробці шийок.

Спряженими є пов. 5 і 7– шийки Ø250h12 з шорсткістю Ra 6,3 мкм. на якій розташовані кільця.

Такі вимоги до точності і шорсткості спряжених поверхонь є доцільними.

         Інші поверхні є вільними і виконуються з точністю IT 14 і шорсткістю Ra 12,5÷3,2 мкм., що відповідає стандартним вимогам.