Виды научных изданий
3

ВСТУП

Видання - основний вид опублікованого, друкованого, поліграфічного документа. Це документ, призначений для поширення в ньому інформації, що пройшов редакційно-видавничу обробку, отриманий друкуванням або тисненням, поліграфічно самостійно оформлений, має вихідні відомості.

Видання - це документ, виконаний на папері. Для різних способів друку розрізняють: видання на крейдованому папері, глянцевому, книжково-журнальному, на папері машинної гладкості (офсетному).

Видання відрізняється від інших видів документів своєю конструкцією, специфікою оформлення та поліграфічного виконання. Набір типових конструктивних елементів видання, а також вимоги до його оформлення регламентовані спеціальними стандартами.

«Цільове призначення наукового видання характеризується сукупністю його функціональних властивостей. Одна з найважливіших функцій наукового видання - закріплення результатів наукового пізнання. Існує практика завершувати наукові дослідження поданням для опублікування наукових монографій чи статей для збірників наукових праць або журналів».

Наукове видання - це також спосіб передачі наукових досліджень від покоління до покоління. [9, с.23]

Еволюція способів фіксування інформації, що базуються на слові, - це рух від закріплення усного мовлення, писемності до друкарства, до можливості тиражувати тексти. Серед класифікаційних ознак текстових видань особливе місце займає цільове призначення і читацьку адресу, які в єдності з характером викладу тексту (тобто жанром) дають можливість визначати різні типи видань. Серед них: офіційне, наукове, науково-популярне, науково-виробниче та ін [5].

Всі названі види видань вимагають подальшого розгляду і вивчення. Цим пояснюється вибір теми бакалаврської роботи, метою якої є виклад характеристики типів і видів видань.