Порівняльна характеристика емоційної сфери студентів-психологів та студентів-юристів
2

ВСТУП


Активний процес становлення молодої людини здійснюється насамперед у вищому навчальному закладі,  у спілкуванні студентської молоді, різноманітній діяльності. У цьому процесі важливу роль відіграє емоційних фактор, що впливає на інтелект і моральність, свідомість і поведінку особистості. Від емоційної вихованості студента залежить його статус у суспільстві, успішність взаємодії з іншими людьми, відношення до життя тощо. Важливість формування емоційної сфери студентів вищих навчальних закладів обумовлена й потребами професійного становлення їх як фахівців, необхідністю постійного розширення соціального простору особистості.

Студенти знаходяться в ситуації життєвого і професійного самовизначення, активних соціальних контактів, оволодіння полікультурним досвідом у навчально-виховному процесі і мають гостру потребу в розвитку і вдосконаленні емоційної сфери.

Як складне і багатогранне явище, проблема формування емоційної сфери вивчалася і вивчається багатьма вченими. Сутність емоцій та почуттів досліджували: Б. Ананьєв, К. Ізард, С.Л. Рубінштейн, фізіолог П.К. Анохін, В. Вілюнас, Л.С. Виготський, Л.І. Божович, І.М. Сеченов, П.В. Симонов, О.В.Запорожець, І.С. Кон, Б.І. Кочубей, П.М. Якобсон. Дослідження емоційно-почуттєвої сфери студентів значною мірою ґрунтується на теоретичних засадах зарубіжних педагогів-класиків: І. Гербарта, Я.Коменського, Дж.Локка, І.Песталоцці, Ж.Руссо. Концептуальні ідеї дослідження емоційної сфери ґрунтуються на системі самопізнання та самовдосконалення, що забезпечує не тільки адекватне і свідоме пізнання навколишньої реальності через розвиток емоційно-почуттєвої сфери особистості, але й здатність її перетворення.