Проблема засад математики та основні напрями філософії математики (логіцизм, формалізм, інтуїціонізм)»
3

ВСТУП

 

 

До предмету філософії математики прийнято відносити питання, що стосуються обґрунтування математики як науки. ХХ століття було унікальним часом, коли проблема обґрунтування математики вважалася однією з найбільш пріоритетних, і найкращі математичні уми витратили чимало часу на пошуки її адекватного рішення. В результаті були отримані фундаментальні результати, що мають видатне філософське значення.

Основний принцип наукового дослідження полягає в тому, що жодне висловлювання, жодна теорія не сприймаються науковою спільнотою без достатніх підстав. Однак в ряді всіх наук математика займає особливе місце. Її твердження не просто істинні, а необхідно істинні.

Слід зазначити, що у філософії математики було висунуто декілька основоположних програм, які мали велике значення. Насамперед, це програми логіцизму (засади математики – у логіці), інтуїціонізму (засади математики – в апріорній інтуїції часу) та формалізму (засади математики – у представленні її у вигляді обчислення), які докладно проаналізовані далі.