Бесемерівський, томасівський процеси
19

доломітового вогнетривкого матеріалу без розчину; він слугує роками. Проміжний шар розташований між арматурним (незмінним під час ремонту футеровки) і робочим (змінним). Його виконують товщиною 500...100 мм із вогнетривкої маси, аналогічної за складом цеглі робочого шару, але з більшим вмістом смоли. Цей шар виконує кілька функцій: ущільнює кладку робочого шару в процесі його виготовлення; компенсує напруження, що виникають при нагріванні і розширенні робочого шару; живить вогнетривкі матеріали робочого шару наприкінці його експлуатації вуглецем смоли; є сигнальною межею остаточного спрацювання робочого шару і моменту зупинки конвертера для ремонту футеровки. Робочий шар безпосередньо стикається з металом, шлаком і газами. Його виконують із смолозв'язаної або периклазовуглецевої вогнетривкої цегли (блоків) без розчину з перев'язуванням швів кільцями або за гвинтовою лінією.

Нині більшість конвертерів футерують у два шари (рис.3.6,б) – арматурний 1 і робочий 2. Набивний шар відсутній через трудомісткість його виготовлення і подовження тривалості ремонту, а також можливість збільшувати товщину робочого шару. Кладку за товщиною робочого шару виконують із двох цеглин (блоків) різної довжини.

Днище конвертера також виготовляють із кількох шарів: нижній - шамотна цегла (60-70% SiO2 , 30-40% Al2O3), потім кілька шарів магнезитової із MgO, а потім - смолозв'язаної або периклазовуглецевої цегли. Всі шари виготовляють із взаємним перев'язуванням швів шляхом зміщення наступного ряду поворотом відносно вертикальної осі на 45°.

На межі верхньої конічної і циліндричної частин конвертера виконують сталевипускний отвір або льотку. Кут нахилу каналу отвору до горизонталі може змінюватися в межах від нуля до 45° і визначається зручністю гарячих ремонтів отвору і траєкторією струменя під час зливання сталі, що потребує точної центровки відносно сталерозливного ковша (зливання триває 4...8 хв при змінному положенні конвертера). Отвір викладають із спеціальних блоків, виготовлених звичайно на основі плавлених вогнетривів, що добре протистоять розмивній дії розплаву.