Методика вивчення оптичних приладів в школі
19

в точку, а в рисочку. Різне заломлення в різних перетинах називається астигматизмом. Астигматичною буде і така лінза, яка має поверхні різної кривизни в різних площинах. Така лінза у вертикальній площині має одну фокусна відстань, а в горизонтальній іншу. У результаті точка або паралельний пучок перетворюються не в точку, а в горизонтальну або вертикальну риску, що знаходяться на різних відстанях від лінзи.

Один з недоліків лінз – аберація, тобто спотворення зображень. Сферична аберація означає, що промені, що йдуть під малими кутами до осі (параксіального) і під великими кутами, мають різне фокусна відстань. Аберація усувається або шляхом обмеження не параксіальних променів діафрагмою (при цьому втрачається багато світла), або виготовленням несферичних поверхонь лінзи. Хроматична аберація походить від неоднакового заломлення променів різних довжин хвиль. Аберація усувається склеюванням декількох лінз із різного скла. Крім того, лінзи дають спотворення, обумовлені іншими абераціями: астигматизмом для косих пучків, комою, а також можуть давати різний збільшення в центрі зображення і по його краях. Таке спотворення зображення називається дисторсією [12 – 14].

     Різноманітні оптичні прилади (фотоапарат, мікроскоп, телескоп, кінопроекційний апарат і різні проекційні апарати) являють собою оптичні системи. Наприклад, мікроскоп складається з об’єктива, окуляра (і колективної лінзи). Крім того, для виправлення аберацій окуляри і особливо об’єктиви виготовляються у вигляді складних систем з декількох лінз [13].

Незважаючи на складність таких систем, до них застосовна формула тонкої лінзи

                         ; ; H/h = а21,