Методика вивчення оптичних приладів в школі
37

   Об’єктив труби перетворює у своїй фокальній площині паралельний пучок від віддаленого предмета (наприклад, від зірки S, рис. 2. 15, а) в точку. Зображенням іншого предмета (S') буде також точка, але в іншому місці фокальної площині. Зображення, утворене об’єктивом у фокальній площині, називається проміжним. Якщо предмет знаходиться порівняно близько, проміжне зображення зміщується далі від об’єктива, хоча і незначно. При розгляданні проміжного зображення через окуляр, як через лупу, необхідно незначно відсунути окуляр від об’єктива за допомогою спеціального механізму наведення на різкість. У окулярі видно уявне, перевернуте (по відношенню до об’єкта) зображення. Воно здається ближче і більше об’єкта. Що стосується відстані до зображення, то це чисто психологічний ефект: зображення здається ближче, бо воно більше. Незначна зміна акомодації очі і відповідне переміщення окуляра істотно змінюють відстань до уявного зображення. Набагато важливіше причина удаваного збільшення «розмірів».

Розмір зображення на сітківці ока залежить від кута зору φ0 (рис. 2. 15, в). Труба збільшує кут зору (рис. 2. 15, г). Збільшується і розмір зображення на сітківці. Таким чином, при спостереженні далеких предметів важливо кутове збільшення φ/φ0. З малюнка 11 видно, що це збільшення дорівнює відношенню фокусних відстаней об’єктиву і окуляра

                                                      ,                                                

або відношенню діаметрів пучків до і після труби (але не діаметрів об’єктиву і окуляра, так як діаметр окуляра звичайно трохи більше, ніж діаметр виходить пучка). Збільшення труб для спостереження земних об’єктів рідко виходить за межі 2х12х. Найбільш поширені збільшення 6х і 8х. Більша збільшення не дає більшої інформації про об'єкт, так як неоднорідності атмосфери сильно спотворюють зображення, розмиваючи його. У астрономічних ж телескопах застосовуються дуже великі збільшення (більше 1000х).