Підприємницька діяльність в Україні
1

                                                        РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

 

Уява про підприємництво формувалося протягом тривалого часу еволюції і змінювалося залежно від рівня продуктивних сил, відносин власності, поширення в суспільстві певних форм організації виробництва. Кожний виток розвитку суспільства істотно доповнював зміст підприємництва новими гранями, суттєво збагачуючи його.

  Розуміння підприємництва і підприємця як посередника панувало в середні віки і використовувалось в значеннях : як організатор шоу чи як керівник певного виробничо-будівельного проекту. Особлива риса підприємця того часу – організаторський хист, тобто організація конкретної справи в межах виділених ресурсів [14, с. 21].

  Появу терміна «підприємець» (від фр. enterpreneur - посередник) пов'язують з ім'ям англійського економіста Р. Кантільйома, який у 1725 році вперше здійснив наукову інтерпретацію підприємництва як діяльності, пов'язаної з ризиком. Він вважав, що підприємець – це людина, яка діє в умовах ризику. Протягом декількох століть терміни «підприємець» та «підприємництво» розглядали такі вчені , як: Карно Боро (у 1797 році сказав, що «підприємець  - це особа, яка несе відповідальність за розпочату справу, той хто планує, контролює, організовує та володіє підприємством»); Френсіс Уокер ( у 1876 році сказав «слід розділяти тих, хто надає капітал і одержує за це відсотки, та тих, хто отримує прибуток завдяки своїм організаційним здібностям); Йозеф Шумпетер (у 1934 році сказав, що «підприємець – це новатор, який розробляє нові технології»); Девід Маккеланд (вважав, що «підприємець  - це енергійна людина, яка діє в умовах помірного ризику»); Пітер Друкер( 1964 рік, сказав , що «підприємець – це людина, яка використовує нову можливість з максимальною вигодою»); Альберт Шапіро (на його думку, «підприємець це – людина, яка виявляє ініціативу, впроваджує соціально-економічні механізми»(1975 рік)); Роберт Хізрич( у 1985 році трактував термін «підприємництво» як процес створення чогось нового, що має вартість, а