Журналіст як суб’єкт масово-інформаційної діяльності
53

2.2. Оцінка ефективності журналістських матеріалів Кіровоградщини

Прийшовши до висновку, що незалежно від типу ЗМІ, в основі кожного медіапродукту лежить (або повинна лежати) ефективність і дієвість, оскільки саме ці чинники приваблюють до видання аудиторію, змушуючи її думати, переживати певні емоції тощо, ми на конкретних прикладах регіональних видань (ІП «Гречка» та газет «Кіровоградська правда» і «Україна-Центр») розглянемо як саме досягається чи не досягається ця дієвість. Проаналізувавши контент цих видань (за вересень-жовтень-листопад 2014 року, а також березень-квітень-травень 2015 року), для прикладу ефективного й неефективного текстів було обрано по два матеріали кожного з видань. Аналіз матеріалів здійснено за обраною в Розділі 1 схемою:

1. Актуальність і новизна журналістського тексту.

2. Повнота та оперативність інформації, що забезпечує комунікаційну взаємодію соціальних, етнічних і політичних груп суспільства.

3. Функціональність у встановленні прямого і зворотного зв'язку влади і суспільства.

4. Наявність поставленої актуальної соціально-політичної та культурної проблеми для її обговорення, реакції серед аудиторії.

5. Присутність ідеалів і соціально-політичних орієнтирів.

6. Художня виразність подачі матеріалів.

7. Орієнтація ЗМІ та журналістів на творчий успіх.

1)    Газета «Кіровоградська правда»

Додаток 1. «Бомж Василь: Я нічого не маю проти тварин, для яких будують притулки, проте вважаю, що спочатку треба збудувати такі заклади для людей». – Кіровоградська правда, пятниця, 21 листопада, 2014, № 84.

  1. Матеріал є актуальним, оскільки проблема безхатченків наявна не тільки в Кіровограді, а й по всій Україні. Проте в обласному центрі Кіровоградщині досі немає жодного притулку для людей, про що вказує в своєму матеріалі автор.