Журналіст як суб’єкт масово-інформаційної діяльності
59

1)    По-перше, у журналіста має бути інтуїція. По-друге, він повинен володіти певним цинізмом. Тобто нікому не вірити апріорі. Тоді вийде збалансований матеріал.

2)    Ефективний матеріал повинен бути: а) збалансованим б) гострим в) злободенним г) в деякій мірі лякає. Тут також дуже важливу роль відіграє заголовок. Вдала назва і лід – дев’яносто відсотків того, що статтю прочитають. Плюс чітке усвідомлення аудиторії, на яку орієнтовано матеріал. Для кожної аудиторії існує певний набір слів, термінів і т.д. Матеріал повинен бути зрозумілим. Мова – простою. І ще: важлива ілюстрація. Спочатку людина бачить, а потім читає.

Руслан Худояров – журналіст газети «Україна-Центр»

1)    Майстерність журналіста полягає в умінні знаходити, «рити» й «виривати» інформацію. Шукати і знаходити новину всюди, особливо там, де б ніхто не думав її шукати. В той же час це не повинно бути щось висмоктане з пальця. Проблема повинна бути або актуальною, або цікавою. В інших випадках матеріал просто не прочитають.

2)    Ефективність тексту полягає у тому, щоб створити одне речення (бажано у заголовку, адже це реклама всього матеріалу), заради якого варто прочитати всю статтю.

Як бачимо, журналіст повинен бути творчою і багатогранною людиною, оскільки майже для кожна тема потребує для себе особливого ставлення. Якщо ж проаналізувати відповіді журналістів, можна вивести наступні алгоритму дієвого тексту та професіограму журналіста.

Отже, журналіст повинен:

  1. Бути допитливим, постійно вчитись, дізнаватись щось нове, щодня вдосконалюватись і розвиватись, йдучи в ногу з часом.
  2. Журналіст повинен довіряти, але перевіряти інформацію.