Журналіст як суб’єкт масово-інформаційної діяльності
61

Висновки до Розділу 2

На прикладах періодики Кіровоградщини ми визначили критерії журналістської майстерності, а також створили алгоритм побудови та структуру ефективних журналістських матеріалів і визначили професіограму журналіста-професіонала.

У якому б виданні не працював журналіст, які б матеріали він не готував, він завжди має змогу зробити свій текст ефективним, вплинути ним на певних представників суспільства, окремих індивідів тощо. Все залежить від того, де і як він шукатиме інформацію, як добуватиме і оброблятиме, як перетворить та інтерпретує її серед мас. Ці вміння і складають основу журналістської майстерності. До того ж ці вміння і знання допомагають журналісту створити ефективний текст, який хоча б на трішечки, але змінить суспільство, змусить його відреагувати, змусить діяти. Саме від майстерності журналіста залежить якість тексту і те, чи буде він затребуваним серед аудиторії.

Дієві тексти формують імідж журналіста і видання в цілому. Проте без певних знань ці тексти створити досить важко, адже треба вміти поєднувати інколи непоєднувані речі. Тому можна сказати, що від майстерності журналіста, його ставлення до свого «дітища» залежить не лише його власна репутація, а й репутація видання, в якому він працює.