Шляхи та засоби подолання суїцидальної поведінки
2

ВСТУП

 

Тема суїциду, у тому числі і дитячого, досить довгий час  була предметом табу. Існувала, а в окремих випадках і до цього часу існує, думка, що розмова про самогубство може  заохотити людину до такого вчинку. Розмова про самогубство не може бути  причиною його заподіяння. Якщо не говорити на цю тему, то немає ніякої можливості дізнатися, чи є небезпека суїциду реальною. Крім того, така розмова буває першим кроком до запобігання самогубства.

Актуальність обговорення цієї проблеми обумовлена тим, що суїцид залишається  однією з провідних причин смерті у молодому віці.  Статистичні дані свідчать, що найбільша кількість самогубств  припадає на вік від 15 до 21 року. При цьому за останні роки різко збільшилась кількість самогубств серед дітей 5-14 років (2 відсотка  самогубств серед усіх вікових груп).   При  цьому у  дітей достатньо часто зустрічається довготривала і ретельна підготовка самогубства.

Більша частина випадків самогубств припадає на групу підлітків чи молоді у перехідному віці, тобто пубертатні суїциди. При цьому  в молодшому пубертатному віці (12-13 років) суїциди частіше скоюють хлопчики, а в середньому  (14-16 років)  та старшому пубертатному – дівчата.  

У звязку  з цим виникає питання: як запобігти самогубству серед учнівської молоді? Час від часу практичні психологи навчальних закладів отримують від адміністрації запит щодо проведення  діагностики з метою виявлення потенційного суїцидента. Але діагностика в цьому випадку є непродуктивною, оскільки групу ризику стосовно суїциду складають усі підлітки. Справа у тому, що психіка підлітка має ряд особливостей, які можуть спровокувати суїцидальну поведінку у будь-якої дитини. Не можна дати однозначної відповіді і стосовно того, що суїцидальна поведінка частіше зустрічається у дітей із неблагополучних сімей. Та сімя, яка називається неблагополучною, як правило, у полі уваги усіх спеціалістів.   Суїциди можуть провокувати критичні ситуації, які виникають у благополучних сімях. Адже що таке благополучна сім’я? Це нерідко закрита сім’я,  яка відповідає соціальним вимогам, а ось якою ціною це досягається – нікому невідомо.

А тому акцент має бути зроблений на профілактиці суїцидальної поведінки серед дітей та підлітків.

Матеріали, подані у даному збірнику, мають на меті допомогти практичним психологам та соціальним педагогам у здійсненні профілактичної роботи з попередження самогубств серед дітей та підлітків.